Symbioza Salon
Centrum Zdrowia i Urody

Stabilizacja


Składniki: drobno tarta marchew zmielone płatki owsiane jajka oliwa z oliwek miód proszek do pieczenia cynamon imbir orzechy włoskie suszone owoce Przygotowanie: Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę. Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni […]

Składniki: kalafior pierś z kurczaka kasza gryczana pomidor jogurt naturalny ząbek czosnku oliwa z oliwek świeże ziołaPrzygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej posiekany czosnek. Pomidor sparz, obierz ze skórki, pokrój i dodaj do czosnku. Duś około 5 minut. Kalafior podziel na mniejsze kawałki i również wrzuć na patelnię. Przypraw kolendrą oraz curry […]

Składniki: jajka ugotowane na twardo kasza jaglana natka pietruszki prażony len pestki słonecznika lub sezamu świeżo zmielony czarny pieprz bułka tarta oliwa z oliwek Przygotowanie: Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem. Do garnka wlej 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu […]

Składniki: ogórki czerwona papryka cebula czosnek marchew kminek ziele angielskie liść laurowy ocet jabłkowy sól morska cukier kokosowy musztarda Dijon gorczyca woda Przygotowanie: Warzywa umyć. Marchew i cebulę obrać. Ogórki i marchew pokroić w talarki, paprykę w kawałki, cebulę w piórka. Marchew i paprykę włożyć do słoików, potem cebulę i ogórki. Dodać przyprawy. Do rondla […]

Składniki: kasza jaglana( nieugotowana, sucha) mleko kokosowe kakao sok z aronii daktyle bez pestek chilli  sól morska owoce do posypania Przygotowanie: Kaszę przepłukać bieżącą wodą, potem wrzątkiem, by zniwelować smak goryczki. Ugotować na średnim ogniu w mleku kokosowym. Pod koniec gotowania dodać daktyle. Kiedy kasza będzie gotowa, dodać do niej przyprawy ( oprócz soli). Dosypać […]

Składniki: cukinia daktyle jajko mąka kakao olej kokosowy nierafinowany soda oczyszczona ekstrakt z wanilii Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem na co najmniej 15 minut. Z cukinii wydrążyć środek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Daktyle odsączyć. Zmiksować blenderem. Do miski wbić jajko, rozbełtać. Następnie dodać daktyle, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Do mokrych składników […]

Składniki: kasza jaglana daktyle zmielone siemię lniane mleko roślinne lub pół na pół z wodą wiórki kokosowe cytryna kwaśne jabłka płatki migdałów cynamon, kardamon, wanilia tłuszcz kokosowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać bieżącą wodą, potem wrzątkiem, by zniwelować smak goryczki. Gotować w wodzie z mlekiem roślinnym ok. 20 minut. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć je […]

ziemniaki groszek cukrowy w strączkach rzodkiew topinambur czerwona cebula pietruszka oliwa z oliwek musztarda kapary sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj i pokrój na mniejsze kawałki, strączki groszku na średnie części, rzodkiewkę w plasterki, a cebulę i topinambur w drobną kostkę. Połącz pokrojone warzywa z drobno posiekaną pietruszką. W misce wymieszaj oliwę, musztardę, kapary, sól i […]

50 g mąki z sorgo szczypta sody oczyszczonej 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżeczka wanilii w proszku szczypta soli morskiej 2 jajka 50 g oleju kokosowego 100 g rozgniecionych bananów (2-3 sztuki) 50 g borówek brusznic 65 g grubo posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, wanilię i sól. Odstaw na […]

pierś z kurczaka kalafior marchewka cebula mleko koperek liść laurowy ziele angielskie biały pieprz   Przygotowanie: Obraną i posiekaną cebulę zeszklić, następnie dodać umyte, osuszone mięso pokrojone w kostkę. Chwilę smażyć. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do garnka z mięsem i cebulą, dodać przyprawy, zalać wodą i gotować ok. 15 minut. Umytego […]

kasza gryczana prażona makrela ogórek pomidor czerwona papryka pora rzodkiewka oliwa z oliwek pieprz pieprz ziołowy   Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, następnie studzimy. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Makrelę rozdrabniamy i łączymy z warzywami i kaszą. Łączymy z oliwą, doprawiamy i mieszamy. Smacznego 😉

Ciasto: 350g mąki pełnoziarnistej pszennej 50g masła 3 żółtka 50g drożdży 250ml mleka 1,5% tłuszczu 1 łyżka cukru brązowego Łyżeczka soli (najlepiej himalajskiej) Farsz: 75g suszonych grzybów 40dkg kapusty kiszonej Cebula Sól himalajska pieprz 1 łyżeczka masła klarowanego Przygotowanie: Drożdże rozmieszać w misce w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsca aż […]

szklanka mąki pszennej lub żytniej szklanka płatków owsianych szklanka mleka 0,5 % tłuszczu 2 jajka 2 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej kilka tabletek stewii pół opakowania przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel na pył najlepiej  blenderem. W mleku rozpuść 5 tabletek stewii – sprawdź czy na pewno się […]

szklanka płatków owsianych szklanka mielonych orzechów laskowych lub migdałów pół szklanki mąki żytniej 3 łyżki miodu 2/3 szklanki oleju orzechowego lub migdałowego około 8 suszonych śliwek łyżeczka cynamonu, łyżeczka kardamonu, laska wanilii pół łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 150 stopni. W misce wymieszaj łyżką płatki owsiane z mąką, sodą oczyszczona, orzechami i przyprawami. […]

Filet z dorsza Pełnoziarnista bułka tarta 2 jajka 2 łyżki startej skórki z cytryny 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki łyżka oliwy sól, pieprz, czosnek suszony Przygotowanie: Rybę umyj i osusz, pokrój na paluszki. Do pełnoziarnistej bułki tartej dodaj skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Paluszki dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, obtaczaj w roztrzepanym jajku, […]

Krewetki, mrożone Mięta pieprzowa, świeża          Ogórek Papryka czerwona Papryka słodka i ostra Pieprz czarny Sok z limonki Ser biały półtłusty Koperek Szczypiorek Przygotowanie: Ogórka obieramy i kroimy w 5 centymetrowe plastry, miąższ ogórka wydrążamy.  Serek mieszamy z sokiem cytrynowym. Krewetki gotujemy i dodajemy do serka z pokrojoną drobno papryką i zielonymi […]

mięso z wędzonej makreli czerwona papryka jajka łyżeczki sody łyżeczki soli łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka lubczyku Przygotowanie: Makrelę obieramy. Paprykę myjemy, osuszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temp. 190-200 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy sól, lubczyk, sodę, i pieprz ziołowy. Białko ubijamy […]

Całe jajko Bułka tarta Kasza gryczana bazylia, czosnek pieprz czarny Żółty ser Przygotowanie: Kaszę ugotować  i pozostawić do wystygnięcia. Następnie w dużej misce wymieszać  wystudzoną kaszę, 2 jajka, starty na dużych oczkach ser, ¼ szklanki bułki tartej, pieprz, czosnek oraz bazylię. Uformować z masy kotlety,. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem wody i podsmażyć z […]

Jedno jajko 100 g Mleko 1,5 % tłuszczu 50 g Mąka żytnia pełnoziarnista lub pszenna graham 5 g Olej rzepakowy uniwersalny 150 g Pomidor 30 g Polędwica z piersi kurczaka 20 g Mozzarella Bazylia Przegotowanie: Mozzarellę i pomidora pokroić w kostkę, polędwicę w paski. Jajko roztrzepać i wymieszać z mąką, mlekiem oraz bazylią i odrobiną […]

Cebula średnia 50 g Czosnek 200 g Łosoś wędzony plastrowany 6 g Pietruszka, natka Marchew Pietruszka korzeń Kostka warzywna Jogurt naturalny   Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Całość wrzuć na gotującą wodę z ¼ kostki warzywnej. Gotuj, aż całość będzie miękka i zmiksuj. Dodaj jogurt naturalny. Całość […]

Całe jajko Bazylia Czosnek Brokuł Jogurt naturalny Musztarda stołowa  Pieprz czarny Opcjonalnie plaster żółtego sera Wykonanie: Brokuł gotujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Jajko rozbijamy do miski, dodajemy  pieprz i posiekaną bazylię i brokuł. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia się składników. Wylać masę jajeczną na gorącą patelnię i przykryć. Usmażony omlet posmarować sosem jogurtowym ( […]

liście kapusty  mielona wołowina mała cebula pomidory bez skórki zioła i przyprawy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Cebulę, czosnek posiekać i „podsmażyć-bez tłuszczu” na teflonie z mięsem, nałożyć na obgotowane liście kapusty, zawinąć gołąbki, zalać w garnku wodą, dodać pomidory, dusić 30min, podawać z gotowaną marchewką.

ziemniaki pomidory twardy żółty ser 1 mała łyżeczka oleju świeżo zmielony pieprz jogurt naturalny  mleko 1,5-2% szałwia i rozmaryn w proszku 2-3 łyżki posiekanych ziół mieszanych Wykonanie: 1.Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Podgotować przez 10min. 2.Pomidory sparzyć gorącą wodą, wstawić pod bieżącą zimną wodę, obrać i pokroić w plasterki. 3.Ser pokroić na cienkie […]

Składniki: 100 g piersi z kurczaka pół cebuli 3 małe pieczarki pół papryki żółtej pół papryki czerwonej 3 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku pieprz ,przyprawa ziołowa do grilla cytryna do smaku Sposób przyrządzenia: W misce przygotować marynatę: wlać oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do miski włożyć pokrojoną na kawałki […]

  Składniki:  ryż brązowy marchewka brokuł garść fasoli szparagowej 1 łyżeczka jogurtu naturalnego ząbek czosnku Sposób przyrządzenia:  Brokuły i fasolkę gotować do miękkości. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Ryż ugotować i ostudzić. Dodać do niego startą na małych oczkach marchewkę, różyczki brokułów i fasolkę. Jogurt wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, dodać […]