Składniki: – cukinia – ząbek czosnku – oliwa z oliwek – sól, pieprz – łyżeczka ziół prowansalskich – tarty parmezan – pesto (jeśli pesto jest gęste, dodajcie odrobinę oliwy) Przygotowanie: Cukinię myjemy, a następnie kroimy przy pomocy noża lub spiralizera na kształt makaronu spaghetti. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany ząbek czosnku oraz makaron i […]
Kuracja odchudzająca
Składniki makaron pełnoziarnisty oliwa z oliwek ząbek czosnku papryka żółta i czerwona natka pietruszki Przygotowanie: Paprykę pokrój w drobną kostkę lub paski. Czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę, zrumień na rozgrzanej oliwie. Makaron ugotuj al dente, wymieszaj z oliwą i czosnkiem. Dodaj paprykę i posiekaną natkę pietruszki
Składniki: kasza jęczmienna sałata lodowa szczypiorek rzodkiewki jajka suszone pomidory Przygotowanie: Kaszę ugotować w woreczku, następnie ostudzić. Połączyć z pokrojoną sałatą oraz posiekanym szczypiorkiem i włożyć do szerokiej salaterki. Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki oraz jajka ugotowane na twardo i pokrojone na połówki. Dodać pokrojone na paseczki suszone pomidory (suche pomidory z woreczka należy wcześniej […]
Składniki: ziemniaki oliwa przyprawy: pieprz czarny, tymianek, bazylia, rozmaryn (można też w wersji: pieprz cayenne, cynamon) Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w łódeczki. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować oliwą, dodać przyprawy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200°C ok. 20 minut.
Składniki: marchew daktyle płatki z migdałów natka pietruszki olej lniany cytryna pieprz cayenne Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Daktyle pokroić na kawałki. Do miski wrzucić marchew, daktyle, płatki migdałów i szczyptę pieprzu cayenne. Całość wymieszać z olejem lnianym i kilkoma kroplami cytryny. Posypać posiekaną pietruszką.
jarmuż oliwa z oliwek szczypta soli morskiej Przygotowanie: Nastaw piekarnik na maksymalnie 80°C. Jarmuż dokładnie umyj i wysusz ręcznikiem. Porwij na średnie kawałki. Przez 1-2 minuty wcieraj w nie oliwę sól. Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika na około 40 minut.
kasza gryczana pestki dyni ziarna lnu wiórki kokosowe posiekane migdały posiekane orzechy włoskie mielony cynamon mielony kardamon olej kokosowy Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalej wodą i mocz przez 30 minut. Nastaw piekarnik na 70°C. Wymieszaj pozostałe składniki, dodaj je do kaszy i całość rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez parę godzin. W tym […]
marchew liście marchwi czosnek świeża bazylia orzechy laskowe sok z cytryny oliwa z oliwek szczypta soli pieprzPrzygotowanie: Oderwij łodygi od korzeni marchwi i grubo posiekaj. Zmiksuj z czosnkiem, bazylią, orzechami i cytryną. Oliwę dolewaj cienkim strumieniem, aż pesto zgęstnieje. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Marchew pokrój za pomocą obieraczki do ziemniaków, mandoliny lub młynka […]
brukselka czosnek tymianek pieprz Przygotowanie: Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Następnie umyć i osuszyć. Pokroić na połowy lub ćwiartki, a następnie wymieszać z przyprawami. Brukselkę piec 25-30 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać listkami tymianku.
młode ziemniaki roszponka ogórek rzodkiewka szczypiorek pieprz oliwa musztarda czosnek sok z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować, pokroić w małe cząstki. Dodać pokrojonego ogórka i rzodkiewkę oraz roszponkę. Doprawić pieprzem, dodać posiekany szczypiorek. Oliwę połączyć z musztardą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Sałatkę polać sosem, wymieszać i gotowe 😉
dynia mleko płatki owsiane Przygotowanie: Dynię bez skórki i pestek pokroić w kostkę. Pięć 40 minut w 180°, następnie zmiksować. Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do wyrośnięcia płynu. Dolać mleko i gotować aż owsianka zgęstnieje. Dodać dynie. Można dodać cynamon do smaku.
burak marchew ziemniaki pietruszka seler liść laurowy pieprz 1/4 kostki rosołowej warzywnej Przygotowanie: Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Następnie ugotować warzywa w wodzie z kostką, dodać przyprawy. Gdy warzywa będą miękkie zblendować na gładką masę. Podawać z natką pietruszki.
brokuł szpinak ananas kiwi Przygotowanie: Brokuł ugotować. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dolać odrobinę wody.
zielona fasolka zielone oliwki czerwona cebula pomidorki cherry łyżka oliwy z oliwek parmezan pieprz tymianek (oregano lub rozmaryn) 30 ml wody Wykonanie: Fasolkę ugotuj w wodzie lub na parze, zanurz ją w zimnej wodzie, odcedź i odłóż na bok do całkowitego wystygnięcia. Następnie wymieszaj ją z resztą warzyw i drobno posiekaną cebulką. W drugiej […]
makaron pełnoziarnisty cebula czosnek papryka cukinia pieczarki mrożony szpinak pomidor pieprz ostra papryka świeża bazylia Makaron gotujemy, cebulę i czosnek prużymy, dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i pomidora. Gdy warzywa zmiękną, przekładamy je do większego garnka, lub dużej patelni. Na tej samej patelni ( po czosnku i cebuli) podsmażamy pieczarki i cukinię. Gdy […]
1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny, suszony Sok z cytryny Sok z limonki Przygotowanie: Sok z cytryny i limonki wyciśnij dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Pomidory Pół cebuli Ser biały półtłusty Świeży koperek Pieprz Czosnek Przygotowanie: Pomidory myjemy, ścinamy wierzch, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki uważając przy tym, by ich nie uszkodzić. Ser łączymy z posiekaną cebulą, koperkiem, czosnkiem i doprawiamy pieprzem. Nadziewamy pomidorki wcześniej przygotowanym farszem. SmacznegoJ
Cukinia Szynka drobiowa Papryka czerwona Pieprz Papryka słodka i ostra Plaster sera żółtego Przygotowanie: Cukinie obieramy i kroimy w plastry o grubości 1-2cm. Plastry obsypujemy papryką słodką i ostrą, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Szynkę i czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę i posypujemy plastry cukinii i przykrywamy małymi plastrami żółtego sera. Zapiekamy […]
Czosnek Filet z kurczaka 2,5 szklanki Mąka pszenna pełnoziarnista lub żytnia Plaster żółtego sera Szpinak pieprz czarny 1,5 szklanki wody ciepłej przegotowanej Przygotowanie: Mąkę pełnoziarnistą przesiać. Ciasto zagnieść dolewając gorącej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać wyciśnięty czosnek, pieprz, szpinak w liściach i podsmażyć na teflonowej patelni z dodatkiem […]
Brokuły Filet z kurczaka Kostka warzywna Marchew Pietruszka, korzeń Pietruszka, natka Por Liść laurowy Pieprz czarny Ziele angielskie, mielone Przygotowanie: Do garnka z wodą wrzucamy filet z kurczaka Dodajemy ¼ kostki warzywnej , ziele angielskie wraz z liściem laurowym. Całość gotujemy na małym ogniu. Wrzucamy pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, pora i brokuły. Gotujemy na […]
Filet z kurczaka Cebula Papryka Cukinia Pomidor ketchup Marchewka Curry(bez soli) Kolendra Czosnek Imbir Pieprz Wykonanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę i prużymy razem z cebulą pokrojoną w piórka. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu kiedy pomidor będzie rozgotowany. Dodajemy ketchup i przyprawy […]
całe jajko cebula cukinia otręby pszenne bazylia oregano pieprz czarny Przygotowanie: Cukinie obieramy i ścieramy je na tarce o małych oczkach. Po starciu odstawiamy w celu odsączenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy ją razem z otrębami do startej cukinii. Rozdrabniamy bazylię i oregano, które mieszamy z jajkami, pieprzem. Placki smażymy na teflonowej patelni. Aby […]
filet z kurczaka papryka czerwona pół cebuli kaszy gryczanej papryka słodka kminek majeranek czosnek pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotuj w nieosolonej wodzie i odważ. Kurczaka pokrój na małe kawałki, dopraw, podsmaż bez oliwy na patelni teflonowej. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Zalej małą ilością wody. Duś, aż papryka będzie miękka i […]
świeży szpinak ananas sok z pomarańczy Wykonanie: Liście szpinaku płuczeny, pomarańczę kroimy na pół i wyciskamy sok. Ananasa obieramy ze skórki. Wszystko razem blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty można dolać odrobinę wody. By koktajl był słodszy można dodać łyżeczkę miodu.
seler pietruszka kalafior marchewka wędzony łosoś 1/4 kostki rosołowej warzywnej zioła prowansalskie pieprz Wykonanie: Do gotującej się wody dodajemy kostkę rosołową i warzywa, gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Wszystko blendujemy i dodajemy przyprawy. Kroimy łososia na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Gotujemy ok.10min. Gotową zupę można udekorować natką pietruszki.
liście kapusty mielona wołowina mała cebula pomidory bez skórki zioła i przyprawy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Cebulę, czosnek posiekać i „podsmażyć-bez tłuszczu” na teflonie z mięsem, nałożyć na obgotowane liście kapusty, zawinąć gołąbki, zalać w garnku wodą, dodać pomidory, dusić 30min, podawać z gotowaną marchewką.
ziemniaki pomidory twardy żółty ser 1 mała łyżeczka oleju świeżo zmielony pieprz jogurt naturalny mleko 1,5-2% szałwia i rozmaryn w proszku 2-3 łyżki posiekanych ziół mieszanych Wykonanie: 1.Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Podgotować przez 10min. 2.Pomidory sparzyć gorącą wodą, wstawić pod bieżącą zimną wodę, obrać i pokroić w plasterki. 3.Ser pokroić na cienkie […]
Garść fasoli typu Jaś (duże ziarna) – namoczyć przynajmniej 2-3 godziny, zmięknie. Dodać pomidory i udusić na małym ogniu z fasolką (można ewentualnie pomidory z puszki lub przecier pomidorowy dostępny w kartoniku lub buteleczce), idealnie komponuje się tu bazylia, pieprz, można dodać czosnek, paprykę słodką i/lub ostrą, cebula – doda słodkawego smaku– ewentualnie można dodać […]
Składniki : * świeża cukinia * mięso z indyka (mielone lub świeży filet-można zmielić w samemu) * świeży ząbek czosnku * cebula * świeża pietruszka i kolendra * ogórek kiszony średniej wielkości * pieczarki * 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub ketchupu (mogę być także zblendowane pomidory bez skórki) […]
Składniki: 100g dyni 4 płaskie łyżki płatków owsianych, ale nie błyskawicznych (mogą być inne np. żytnie, orkiszowe) 1 płaska łyżka siemienia lnianego 2 łyżki otrębów pszennych (mogą być inne np.owsiane) 1/2 szklanki mleka 1,5-2% tłuszczu 2 suszone śliwki/ łyżeczka żurawiny/ łyżeczka jagód goji 1/2 łyżeczki świeżego cynamonu Sposób przygotowania: Dynie obieramy ze skórki, usuwamy ze […]
Składniki: 1 kg mąki pszennej (może być inna np. żytnia, orkiszowa, razowa) 1 -2 szklanki mąki mąki razowej, żytniej czy innej pełnoziarnistej 1 szklanka słonecznika łuskanego 1 szklanka otrąb ( pszennych, orkiszowych,żytnich) czy innych np. płatków owsianych,orkiszowych, żytnich (można dać więcej) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki całego ziarna żyta (nie […]
Składniki: dynia cukinia ser feta półtłusty łyżeczka koncentratu pomidorowego świeży czosnek świeży imbir przyprawy: pieprz z młynka, czosnek niedźwiedzi, papryka ostra, cząber zielony, kolendra (najlepiej świeża) Sposób przygotowania: Umytą dynię rozkroić, usunąć pestki, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obraną cukinię razem z miąższem także pokroić w kostkę (nie trzeba koniecznie obierać ze skórki). […]
Składniki: – 1 czerwona papryka -1 żółta papryka – 1/5 szklanki bulionu warzywnego farsz: – 4 czubate łyżki ryżu -1 cebula -0,5 pęczka kopru -czarny pieprz, słodka i ostra papryka, zioła Sposób przygotowania: Farsz- cebule obrać, drobno posiekać, poddusić na wodzie. Ryż wymieszać z cebulą i drobno posiekanym koprem, doprawić pieprzem, papryką, ziołami. Papryki umyć, […]