Składniki:

  • drobno tarta marchew
  • zmielone płatki owsiane
  • jajka
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • proszek do pieczenia
  • cynamon
  • imbir
  • orzechy włoskie
  • suszone owoce

Przygotowanie:

  • Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę. Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę na ciasto o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód, ciągle mieszając.
  • Następnie przez sitko przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.
  • Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut.
  • Upieczone ciasto odstawiamy na 15 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blachy.