• 50 g mąki z sorgo
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 50 g oleju kokosowego
  • 100 g rozgniecionych bananów (2-3 sztuki)
  • 50 g borówek brusznic
  • 65 g grubo posiekanych orzechów włoskich

    Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, wanilię i sól. Odstaw na bok. Połącz jajka z olejem i dodaj mokre składniki do suchych. Do wymieszanej masy dodaj rozgniecione banany, borówki oraz orzechy. Ciasto rozlej do 8 foremek na muffinki i piecz mniej więcej godzinę w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 100°C (aż patyczek będzie suchy). Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.