Składniki:
- jajka ugotowane na twardo
- kasza jaglana
- natka pietruszki
- prażony len
- pestki słonecznika lub sezamu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
Przygotowanie: - Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem. Do garnka wlej 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłącz ogień, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
- jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).Do miski przełóż jajka, dodaj przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len oraz natkę pietruszki. Dopraw pieprzem (dużo).
- Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.
- Kotleciki smaż na oliwie – na średnim ogniu – po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
- Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z dużą porcją sałaty z sosem vinegret.