Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • kasza jaglana
  • natka pietruszki
  • prażony len
  • pestki słonecznika lub sezamu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
    Przygotowanie:
  • Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem. Do garnka wlej 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłącz ogień,  przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
  • jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).Do miski przełóż jajka, dodaj  przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len oraz natkę pietruszki. Dopraw  pieprzem (dużo).
  • Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce, strząsając jej nadmiar.
  • Kotleciki smaż na oliwie – na średnim ogniu – po około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zezłocą.
  • Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj z dużą porcją sałaty z sosem vinegret.