Składniki:

  • szparagi
  • jajka
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
    Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzej do 230 stopni.
  • Szparagi obierz – zaczynając obieranie około 6 cm od czubka, odetnij stwardniałe końcówki. Masło podziel na pół, pokrój na kostkę.
  • Dużą, nieprzywierającą blachę wysmaruj odrobiną oliwy z oliwek.
  • Do blachy włóż szparagi, przypraw pieprzem. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 5 minut.
  • Wyjmij z piekarnika, przewróć na drugą stronę. Wstaw ponowie do piekarnika na 3 minuty.
  • Wyjmij ponownie, delikatnie wbij do nich jajka.Wstaw do piekarnika i zapiekaj 2-3 minuty – białko powinno się ściąć, a żółtka pozostać płynne.