Składniki:

  • kasza jaglana
  • daktyle
  • zmielone siemię lniane
  • mleko roślinne lub pół na pół z wodą
  • wiórki kokosowe
  • cytryna
  • kwaśne jabłka
  • płatki migdałów
  • cynamon, kardamon, wanilia
  • tłuszcz kokosowy

Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać bieżącą wodą, potem wrzątkiem, by zniwelować smak goryczki. Gotować w wodzie z mlekiem roślinnym ok. 20 minut. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć je na tarce, zmieszać z cynamonem, kardamonem i wanilią, zmielonym siemieniem lnianym i wrzucić do garnka z kaszą. Dusić na małym ogniu, aż jabłka puszczą sok, następnie dodać kilka kropel cytryny. Daktyle namoczyć wcześniej (ok. 20 min we wrzątku).  Następnie je zblendować wraz z wiórkami i dodać do kaszy ja lanej razem ze zmielonym siemieniem lnianym. Jeszcze raz wszystko zblendować, dodając kilka kropel soku z cytryny, szczyptę cynamonu i kardamon. Tak przygotowaną masę przełożyć do okrągłej blaszki wysmarowanej tłuszczem. Na masę położyć podprażone jabłka posypane płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 60 minut.